Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2008

Το παρακάτω άρθρο δημοσιεύτηκε στο Βήμα.... και είναι οι δηλώσεις ενός φίλου του Αλέξανδρου, ενός αστυνομικού στο κέντρο της Άμεσης Δράσης και έδινε εντολές, καθώς και την κατάθεση του ιατροδικαστή:

«Οι αστυνομικοί δεν πυροβόλησαν ούτε προς τα πάνω

ούτε προς τα κάτω. Σημάδεψαν προς το μέρος μας και πυροβόλησαν. Ο Αλέξανδρος ή “Γκρέγκορι”, όπως τον φωνάζαμε, έπεσε κάτω, αν θυμάμαι, στον δεύτερο ή στον πρώτο πυροβολισμό...».

Ενα μικρό απόσπασμα από την κατάθεση συμμαθητή του Αλέξη Γρηγορόπουλου, αυτόπτη μάρτυρα, που δόθηκε λίγες ώρες μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του συνομηλίκου του το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στα Εξάρχεια. Η κατάθεση του 15χρονου καταρρίπτει τους ισχυρισμούς των δύο ειδικών φρουρών ότι πυροβόλησαν στον αέρα.

Στην κατάθεσή του, η οποία δόθηκε την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2008, ο συμμαθητής του Αλέξη Γρηγορόπουλου αναφέρει: «Καθόμασταν με τον Αλέξανδρο στην είσοδο μιας πολυκατοικίας που βρίσκεται στη γωνία των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλλα. Είχαμε αγοράσει φαγητό και συζητούσαμε. Ακούσαμε από κάτι περαστικούς ότι “κατεβαίνουν μπάτσοι, κάτι έγινε”. Οταν βγήκαμε στη μέση της οδού Τζαβέλλα, είδαμε από απόσταση 15-20 μέτρων δύο αστυνομικούς που φορούσαν μπλε στολές, σαν αυτές που φορούν οι ειδικοί φρουροί. Ο ένας ήταν πιο ψηλός από τον άλλον. Κάποιος από πίσω μας πέταξε ένα μπουκαλάκι που φυσικά δεν έφτασε στους αστυνομικούς. Οι αστυνομικοί άρχισαν να βρίζουν τον Αλέξανδρο, εμένα αλλά και όποιον ήταν πίσω μας με χυδαία λόγια. Με το που έριξε κάποιος το μπουκαλάκι, οι αστυνομικοί _ και οι δύο, αν δεν κάνω λάθος _ έβγαλαν τα όπλα από τις θήκες τους και σημάδεψαν προς τα εμπρός, δηλαδή προς το μέρος όπου βρισκόμουν εγώ, ο Αλέξανδρος και οι άλλοι. Ξέχασα να σας πω ότι είμαι σίγουρος πως ο ένας από τους δύο αστυνομικούς κρατούσε το όπλο με τα δύο του χέρια. Τους είδα και είμαι απόλυτα σίγουρος ότι οι αστυνομικοί δεν πυροβόλησαν ούτε προς τα επάνω ούτε προς τα κάτω. Σημάδεψαν προς το μέρος μας και πυροβόλησαν. Ο Αλέξανδρος έπεσε κάτω, αν δεν κάνω λάθος στον δεύτερο ή στον πρώτο πυροβολισμό, σίγουρα πάντως πριν από τον τρίτο πυροβολισμό. Επικράτησε πανικός. Φώναζε ο κόσμος και κάποιοι σήκωσαν την μπλούζα του Αλέξανδρου και είδα ότι είχε μια τρύπα στη μέση του θώρακα και λίγο προς την καρδιά. Είχε βγάλει κι αίμα».

Στη δικογραφία της υπόθεσης περιλαμβάνεται και η κατάθεση του αστυνομικού Ανδρέα Μπατσούλα, ο οποίος βρισκόταν στο Κέντρο της Αμεσης Δράσης και έδινε στους δύο ειδικούς φρουρούς σαφείς εντολές να φύγουν από το σημείο των επεισοδίων, εκείνοι όμως δεν υπάκουσαν. Στην κατάθεσή του ο αστυνομικός της Αμεσης Δράσης αναφέρει: «Περί ώρα 21.00 το βράδυ του Σαββάτου με κάλεσε μέσω ασυρμάτου το όχημα περιπολικό του Αστυνομικού Τμήματος Εξαρχείων λέγοντας ότι δέχεται επίθεση. Ζήτησα να απομακρυνθούν άμεσα και να απεγκλωβιστούν από το συγκεκριμένο σημείο. Μετά από δύο-τρεις κλήσεις που τους έκανα μέσω ασυρμάτου μέχρι να λάβω την απάντησή τους με ενημέρωσαν ότι είχαν απεγκλωβιστεί και κινούνταν με το περιπολικό προς το Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων. Ακολούθως τους ρώτησα αν κάποιος από το πλήρωμα έχει τραυματιστεί και η απάντηση ήταν αρνητική. Κατά τη διάρκεια της παραπάνω συνομιλίας το κέντρο της Αμεσης Δράσης έλαβε ένα τηλεφώνημα για έναν τραυματισμένο στη Μεσολογγίου και Τζαβέλλα στα Εξάρχεια...».

Εντύπωση πάντως προκαλεί το σημείο της κατάθεσης του ειδικού φρουρού Βασίλη Σαραλιώτη σχετικά με το τι έπραξε μετά τους πυροβολισμούς εναντίον των νεαρών και τον θάνατο του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου. Ο ειδικός φρουρός υποστήριξε ότι «το πρώτο μας ενδιαφέρον ήταν να δούμε αν είμαστε εμείς καλά στην υγεία μας και μετά φύγαμε από το σημείο...».

Κατάθεση σχετικά με τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή έδωσε την Τρίτη το μεσημέρι στον ανακριτή ο ιατροδικαστής κ. Χρ. Λευκίδης. Ο κ. Λευκίδης ανέφερε σχετικά με τη βολίδα που βρέθηκε σφηνωμένη στη σπονδυλική στήλη του θύματος πως «έχει αποπλάτυνση στη μία πλευρά με αποτέλεσμα να αλλοιωθεί το κυλινδρικό της σχήμα σε όλο του το μήκος. Κατα την κρίση μου αυτού του είδους η παραμόρφωση της βολίδας δεν μπορεί να προήλθε από τη διέλευση μέσω του σώματος και του θωρακικού σπονδύλου. Κρατάω όμως μια επιφύλαξη ώσπου να βγουν τα αποτελέσματα της βλητικής εξέτασης...».

πηγή: Το Βήμα


Τέλος παρατίθεται η πειθαρχική δίωξη που ασκήθηκε από τον δικηγορικό σύλλογο Αθηνών στον Κούγια για τις δηλώσεις του...

Με ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο, ο Δ.Σ.Α αποδοκιμάζει τις δηλώσεις του μέλους του. «Η υπερασπιστική λειτουργία αποτελεί απόλυτο δικαίωμα, υπόκειται όμως στους κανόνες δικηγορικής δεοντολογίας. Η περιύβριση του νεκρού 15χρονου, είτε ατομικά, είτε με αναπαραγωγή των απόψεων του εντολέα του στα ΜΜΕ, καθώς και η δυσφήμιση των δικηγόρων που δεν δέχθηκαν να αναλάβουν την υπεράσπιση, αντίκειται στους κανόνες δικηγορικής δεοντολογίας και την υποχρέωση ευθέως τρόπου υπεράσπισης. Συνιστά μια νέα -ηθική- δολοφονία, η οποία πυροδοτεί την ένταση τις ημέρες που όλη η ελληνική κοινωνία εξεγείρεται και διαδηλώνει τιμώντας τη μνήμη του και καταγγέλλει την αστυνομική αυθαιρεσία» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση. Υπενθυμίζεται ότι κατά Αλέξη Κούγια έχει εκδοθεί απόφαση οριστικής διαγραφής του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου του Δ.Σ.Α., η οποία από 30.5.2008 έχει διαβιβαστεί στο Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο, στον Άρειο Πάγο, όπου και εκκρεμεί.

πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: