Πέμπτη 15 Μαΐου 2008

OTE.....; ΕΛΤΑ.....;


Σε απόλυτη συνάφεια με την κριτική μου στους κυβερνητικούς χειρισμούς στα πλαίσια της πώλησης των ΔΕΚΟ και της πιο πρόσφατης αυτής του ΟΤΕ θέλω να δηλώσω ότι ο ανταγωνισμός που προσφέρει η ανάληψη νέων καθηκόντων από τους Γερμανούς ίσως έχει και τα καλά του (μη βαράτε ρε θα καταλάβετε τι θέλω να πω).
Ως γερμανόγλωσσος διάβαζα πριν από κάνα χρόνο το der Spiegel (ο καθρέφτης στα γερμανικά). Στην τελευταία σελίδα υπήρχε ανάρτηση με διαφήμιση της Deutsche Telekom για ίντερνετ Τ3 με τιμή μόνο 6.96 Ευρώ.
Και το σχόλιο μου είναι... Ο ΟΤΕ όπως τον καταντήσατε (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) ποτέ δεν θα μπορούσε να προσφέρει κάτι τέτοιο ούτε σε ταχύτητες ούτε σε τιμές. Δεν φταίει όμως ο δημόσιος χαρακτήρας του που τόσο προσπαθείτε να αποποιηθείτε αλλά οι καρεκλοκένταυροι που τόσα χρόνια φωλιάζουν στα γραφεία του. Δεν έχει νόημα να πουλάς κάτι κερδοφόρο πόσες φορές θα το πούμε. Γιατί κακά τα ψέματα όσο προβληματικός και αν είναι ο οργανισμός , εκμεταλλευόμενος την παρλαπίπα του Έλληνα που θέλει να μιλάει αενάως στο τηλέφωνο, ήταν η πιο κερδοφόρα ελληνική κοινής ωφελείας επιχείρηση. Το πιο εκνευριστικό από όλα είναι το γεγονός ότι μετά τον ΟΤΕ στο στόχαστρο μπήκαν και τα ΕΛΤΑ. Ως πότε θα ξεπουλάμε την Ελλάδα; Έχω και ένα χωραφάκι με ελιές στην Κρήτη σκέφτομαι να πουλήσω τον μάνατζερ και το Δ.Σ. και να κρατήσω την επικαρπία... Τι λέτε;
Όσο για την πολιτική υπόσταση του θέματος θα δανειστώ ένα ποστ από το ιστολόγιο του Μίμη Ανδρουλάκη με την απάντηση στη σχετική ερώτηση για τον ΟΤΕ. Το ιστολόγιο του μπορείτε να το βρείτε εδώ.


Κώστας Γιαννούλης: "Τελικά είναι τόσο μεγάλο έγκλημα – όπως λέτε στο ΠΑΣΟΚ – η πώληση του ΟΤΕ;"

"Από μια άποψη είναι κάτι χειρότερο. Είναι επίσημη ομολογία της ελληνικής κυβέρνησης ότι ο Έλληνας “οδηγός”, σε κάθε περίπτωση, είναι ανίκανος, άσωτος και μέθυσος και καλύτερα να πάρει το “όχημα” ένας ¨Γερμανός” για να μην το καταστρέψει. Είναι επίσης εγκατάλειψη του ονείρου για Έλληνες περιφερειακούς πρωταθλητές στην ευρύτερη περιοχή μας. Πολύ φοβούμαι ότι μετά τον ΟΤΕ θα αναγκαστούν, για μια σειρά λόγους, να αναδιπλωθούν και οι τράπεζες στη “μικρή Ελλάδα” εγκαταλείποντας τις ισχυρές θέσεις που κατέκτησαν τα προηγούμενα χρόνια. Θα είναι τότε το τέλος του ονείρου για μια ελληνική “παγκοσμιοποίηση” στα Βαλκάνια, την Τουρκία και ίσως και αλλού. Προς θεού δεν είναι γενικά και αφηρημένα έγκλημα οι διασυνοριακές συγχωνεύσεις, στρατηγικές συνεργασίες και εξαγορές. Είναι όμως απιστία να επιτρέπεις σε δύο μεγαλομετόχους σε συμπαιγνία, τη Marfin και το κράτος, να πωλούν στα 26 ή στα 29 ευρώ ενώ οι άλλοι μέτοχοι ειδικά οι μικρομέτοχοι και τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν την ίδια δυνατότητα. Γιατί πουλά ακριβά η Marfin και καλά κάνει από την πλευρά της; Γιατί πουλά τον αέρα της παραχώρησης ενός μάνατζμεντ που δεν της ανήκει. Έχουμε συνεπώς ωμή παράβαση του νόμου για την ισότητα των μετόχων."

Δεν υπάρχουν σχόλια: