Τρίτη 22 Απριλίου 2008

3η ΠΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ


Τι έμαθα ρε παιδιά πάλι σήμερα και μου σηκώθηκε το μαλλί μπούκλα. Είναι λέει σήμερα η παγκόσμια μέρα της Γης. Ποιας Γης εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι τα ορεινά οικοπεδάκια που έχω στον Ψηλορείτη σε 20 χρόνια θα ανεβάσουν τιμή τουλάχιστον στο 100πλάσιο αφού θα γίνουν παραθαλάσσια. Τα παιδιά μου θα είναι αδύνατα όχι σαν τον πατέρα τους που πατάει χαλαρά τα 100 (κιλά!!!!) αφού δεν θα έχουν να φάνε. Δεν θα έχουμε χοληστερίνη... Τα πρόβατα δεν θα έχουν χορτάρι να φάνε. Θα είναι όλοι εκατομμυριούχοι αφού ο πληθωρισμός θα το κάνει να κοστίζει ένα εκατομμύριο το αυγό. Αυτό έχει και τα καλά του... Αφού δεν θα υπάρχει χορτάρι δεν θα χορταριάσει ο τάφος μας. Δεν θέλω να γίνομαι Οργουελικός. Η ντομάτα όμως που φυτρώνει τώρα στην Κρήτη ως πότε θα φυτρώνει;
Η Ελλάδα μαζί με τις πιο πολλές χώρες υπέγραψε το σύμφωνο του Κιότο. ¨όμως κατά πόσο τήρησε αυτό που υπέγραψε. Φτάσαμε τελικά στο σημείο να φάμε τρίμηνη κατραπακιά από το σύμφωνο του Κιότο. Η ευθύνη είναι πολλαπλή Φταίει η αλήθεια είναι κατά πλειοψηφία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αφού ως Κυβέρνηση όλα αυτά τα χρόνια δεν έκανε και πολλά. Φταίει όμως ακόμα περισσότερο η ΝΔ που τα σκάτωσε τώρα τελευταία. Αν και απογοητευμένος Από την πολιτική του ΓΑΠ τα τελευταία 4 χρόνια είπε ένα καλό. ΑΥΤΌΝΟΜΟ ΥΠΟΥΡΓΕΊΟ ΠΕΡΙΒΆΛΛΟΝΤΟΣ ΤΏΡΑ Ίσως να είχαμε προλάβει την αποπομπή της χώρας μας.΄
Πριν από μερικά χρόνια είχα κάνει για το πανεπιστήμιο μια εργασία για την Ανακύκλωση. Σε γενικές γραμμές η ανακύκλωση δεν είναι δύσκολη. Κατά πλειοψηφία είναι μηχανική και φτηνή διαδικασία. Τα μόνα που είναι δύσκολα και ασύμφορα είναι η ανακύκλωση μπαταριών και πλαστικών. Είχα παραθέσει αντί επιλόγου μια εισήγηση στη συνθήκη του Κιότο ενός Βραζιλιάνου περιβαλοντολόγου. Έλεγε λοιπόν ότι δεν είναι πρόβλημα που οι ΗΠΑ δεν το έχουν υπογράψει. Ο περιβαλλοντισμός είναι σαν τον Φεμινισμό. Δεν άρχισε από την Αμερική.
Πρέπει ο περιβαλλοντισμός να γεννηθεί στην Καρδιά μας, και η καρδιά του Έλληνα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την γη, τα δέντρα και τα ζώα. Για μένα πιο πολύ μπορώ να συνδέσω τον περιβαλλοντισμό με την εκπαίδευση. Όπως χρειάστηκαν οι κινήσεις Παπανδρέου για να βγάλει ένα αμόρφωτο λαό από την αφάνεια και να ριζώσει μέσα τους τη λογική της Παιδείας, έτσι πρέπει να δημιουργηθούν οι δομές ώστε να βρει καταφύγιο ο περιβαλλοντισμός μέσα μας. Αυτό μπορ ει να γίνει με χρηματοδότηση της περιβαλλοντικής έρευνας και καθιέρωσης περιβαλλοντικού μαθήματος στα σχολεία.
Είναι κρίμα... να αφήσουμε τη Γη να πεθάνει πριν από μας. Είναι σαν αφήνουμε να βουλιάξει το καράβι με εμάς πάνω και μόνο μετά να ψάξουμε τη σωτηρία. Ας κάνουμε κάτι ρε παιδιά. κάτι να μαζευτούμε μια μέρα έξω από το υπουργείο Εσωτερικών ή από το υπουργείο Δημοσίων Έργων και Περιβάλλοντος. Οι ιώσεις δεν περνούν με ασπιρίνες χρειαζόμαστε νοσηλεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: